Khasiat Teh Yang Perlu Anda Ketahui

Sedapnya pekena teh tarik pagi-pagi dengan cuaca yang sejuk selepas hujan lebat. Akan tetapi tak boleh lah setiap hari pekena teh tarik, pas tu duk sahaja mengadap komputer seharian. Bahaya untuk kesihatan kita. Kerana teh tarik mengandungi kolesterol yang tinggi. Bukan semua teh merbahaya untuk kesihatan kita.
Itu cerita teh tarik bagaimana pula dengan teh hijau, raibos, merah dan putih sendiri yang telah digunakan sejak dulukala lagi dalam perubatan Jepun dan Cina. Antara kelebihan dan manfaat yang boleh diperoleh dengan amalan minum teh ini ia bertindak sebagai anti keradangan, anti kanser, anti mikrob, sumber detoks, menurunkan kolesterol, mencegah serangan jantung dan juga menurunkan lemak badan.
Bukan itu sahaja, teh yang dari pelbagai jenis samada jenis hijau, hitam, merah ataupun putih boleh dianggap kunci kepada kulit yang cantik. bagi mereka yang mengamalkan penggunaannya, ia mengandungi bahan antioksidan yang tinggi bersama kumpulan vitamin penting termasuk vitamin C dan E serta karotenoid dan flavonoid. Ke semua vitamin itu berserta antioksidan di dalam teh berfungsi mewujudkan pertahanan yang dapat melindungi kulit daripada elemen merosakkan dari persekitaran dan pemakanan kita sendiri.
Tip Bagi Penggemar Teh
Kulit Kepala Sihat Dengan Teh
Panaskan setengah cawan minyak zaitun di dalam kuali. Campurkan dua sudu teh lavender yang telah ditumbuk dan dua isi uncang teh pudina. Jangan didihkan. Urut bahan ini pada kulit kepala. Bungkus rambut dengan penutup kepala selama 20 minit atau lebih. Bilas rambut dan keringkan. Lakukan sebulan sekali agar kulit kepala sihat dan ia juga menguatkan akar rambut.
Teh Melegakan Kaki Yang Penat
Rendam kaki di dalam besen air teh yang sejuk selama 15 minit atau dalam air teh herba pudina bagi melegakan kaki yang penat. Kesegaran aroma teh menghilangkan bau kaki setelah sehari berkerja.
Teh Melegakan Luka
Teh Mengandungi bahan anti bakteria. Basahkan kapas dengan pekatan teh dan tekap pada luka kira-kira lima minit. Ulang lagi selama empat kali dan jangan basuh. cara ini juga selamat pada kanak-kanak.
Hilangkan Bau Badan
Teh juga boleh digunakan untuk menghilangkan bau badan yang tengik dengan cara mencampurkan teh bersama kelopak bunga ros dan dibiarkan semalaman. Hasil rendaman itu kemudiannya dicampur dalam air mandian dan hasilnya, tubuh berbau harum sepanjang hari
Sumber : Majalah ISihat
Untuk makluman semua terutama yang belum mengenali Shaklee, Shaklee juga ada Teh iaitu Cinch Energy Tea. Saya akan kongsikan apa khasiat yang uolls boleh dapat dengan Cinch Energy Tea Shaklee.
Khasiat Dan Fungsi Ekstrak Cinch Energy Tea
1) Matcha Green Tea
Antioksida yang sangat tinggi
Energi booster
Metabolisma booster
Membakar kalori sehingga 4x
2) Taurina
Menggalakkan metabolisma
Lebih bertenaga
Larutkan lemak
Membantu menghasilkan otot tanpa lemak
3) White Tea
Membakar lemak-lemak berlebihan
Menghalang penghasilan sel lemak yang tidak perlu
Meningkatkan metabolisma
Juga dikenali sebagai teh hijau bayi dengan mempunyai kandungan antioksida yang lebih tinggi berbanding teh hijau
4) Rooibos Red Tea
Tumbuhan herda dari Afrika yang juga dikenali sebagai ” The Miracle Tea” atau “Long Life Tea”
Melarut lemak
Meninggikan kadar metabolisma iaitu pembakaran lemak
Agen detox yang kuat
5) Red Tea
Salah satu antioksidan yang dijumpai dalam teh merah, yang dikenali sebagai polifenol 
Pejuang kanser yang kuat
Polifenol membantu kerosakan badan yang disebabkan oleh radikal bebas
Merupakan antioksidan yang begitu kuat dan dikaji sebagai pencegahan kanser dan sebagai agen yang boleh menghalang tumor dari merebak
Tugas uolls pula sekarang ni ialah marilah order Shaklee dengan saya samada nak Cinch Energy Tea atau vitamin Shaklee yang lain 🙂 Saya akan beri konsultasi kepada uolls, PERCUMA sahaja.
Email : arnisyazila@gmail.com
Whatsapp/Telegram/SMS : 010-2995619

Leave a Comment

CommentLuv badge